Het covid-19-vaccin van AstraZeneca mag alleen nog maar worden gebruikt voor mensen van 60 jaar en ouder. Huisartsen kunnen dus doorgaan met het gebruik van dit vaccin voor de doelgroep van 60 jaar en ouder.

Bent u 60 jaar of ouder en heeft u een afspraak voor een COVID-vaccinatie bij uw huisarts? Dan kunt u gewoon die vaccinatie halen, uw afspraak blijft staan. 

Bent u jonger dan 60 jaar, heeft u de eerste prik met het vaccin van AstraZeneca al gehad en heeft u daarbij geen ernstige bijwerkingen gekregen? Dan kunt u veilig de tweede prik van dit vaccin halen, laat de Gezondheidsraad weten in het advies dat donderdagavond bekend werd.

De volgende groepen patiënten worden wel door de huisartsen gevaccineerd met AstraZeneca:

  • mensen geboren in 1956, 1957, 1958, 1959 en 1960;
  • thuiswonenden met het syndroom van Down, geboren in de periode 1946 tot en met 1960;
  • mensen met een bmi dat hoger is dan 40, geboren in de periode 1946 tot en met 1960.

Mochten huisartsen na het vaccineren van deze groepen nog vaccins over hebben, dan worden die mogelijk ingezet voor mensen van 65 jaar en ouder. Meer informatie hierover volgt nog.

Komende week besluit het RIVM ook over de vaccinatie van mensen van wie de prikafspraak nu niet doorgaat. Het is niet nodig om u hiervoor nu te melden bij de huisarts, u krijgt vanzelf meer informatie.

Meer informatie op de site van de rijksoverheid

 

Terug naar de homepage

handen vullen injectiespuit ampul vaccinatie